logotyp
kundlogin

 

Frågor och svar om carport, garage, attefallshus & friggebod hos oss på Carporten.se


fragasvar

Här finner du svaren på några av de vanligaste frågor som vi får om våra carport och garage. Om du har andra frågor eller funderingar - tveka inte, kontakta oss!

Attefallshus, vad gäller?

25 kvadratmeter stort bostadshus som kan användas som permanentbostad eller ett garage utan bygglov. En bygganmälan måste göras till kommunen innan en byggnation påbörjas.Huset är ett komplement till ett befintligt bostadshus som har bygglov. Maxhöjden är 4.0 m och måste placeras minst 4,5 m från tomtgränsen om du inte har grannens tillåtelse.

Vi tar fram attefalls hus efter dina önskemål.

Vilka mått gäller vid bygglovsansökan?

    Hör av dig till carporten.se med vilken modell du är intresserad utav så talar vi om detta.


Vad ingår i era offerter?
Carporten.se är enda tillverkaren som inkluderar allt ovan grund samt moms, frakt och avlastning i priset söder om Sundsvall. Vi offererar alltid inklusive ALLT, såsom skruvar, takpannor och panel etc. Tänk på detta när ni gemför offerter. Vårt mål och affärside är att vara det billigaste alternativet när det gäller att bygga carport eller garage. Om ni mot förmodan skulle få en offert som är lägre i pris, skicka in den till oss så får ni deras pris minus 10 %. Vi lämnar även 10 års garanti på allt vi säljer när det gäller hållfasthet, funktion och rötskador.

Kan jag måla carporten?
Alla våra carportar i trä går att måla. Standard levererar vi tryckt virke. D.v.s du behöver inte måla den. Om du vill måla den så behandla ytan med grundfärg och ett lager färg efter att det har gått minst 1 år. Det kan dock missfärga tack vare impregneringen, men det försvinner när du sedan målar den färdigt följande säsong. Hör med din färghandlare om bra produkter. Ska du måla stolparna så måste det vara en oljebaserad färg. Vill ni ha obehandlat virke så hör av er för en personlig offert. Vi kan även leverera grundmålad panel. Du kan även måla våra andra carportar. Hör med din färghandlare om vad som passar till din carport.

Hur mycket kostar frakten?
Fraktkostnaden ingår i våra priser ända hem till din dörr söder om Sundsvall samt på fastlandet, däröver mot frakttillägg. T.o.m avlastningen ingår i våra priser. Det är carporten.se ensamma om i Sverige att erbjuda våra kunder!

Ingår moms i priserna?
Ja, moms ingår i alla våra priser. T.o.m frakt samt avlastning vilket carporten.se är ensamma om i Sverige att kunna erbjuda våra kunder.

När kommer leveransen?
Då vi har ett väl utbyggt logistiksystem så får du redan vid beställning en preliminär leveransdag. Normalt 4 - 6 veckor. Ju tidigare vi vet när ni vill ha den, desto närmre ert datum kan vi komma.

Carporten.se försöker att komma så nära ert datum vi kan eller dessförinnan så ni har den till ert önskade datum.

Vad ingår?
I våra carportar/ garage ingår allt ovan grund, såsom spik, skruv, hängrännor, stuprör (även om de inte syns på våra bilder) betongpannor och alla fästbeslag som behövs. Till våra friggebodar/ hus ingår allt utom takytterbeklädnanden som ex. papp, plåt eller betongpannor. Men det kan vi ordna, hör av er för en personlig offert.

Går det att få en annan panel?
Ja, kontakta oss för en personlig offert.

Går det att få andra mått?
Ja, kontakta oss för en personlig offert.

Bygglov?
Bygglov krävs i de flesta fall för så kallad komplementbyggnad (carport, garage, förråd etc.). Det kan finnas vissa lättnader i vissa områden och utom samlad bebyggelse. Tag kontakt med stadsbyggnadskontoret i din kommun så får du veta vad som gäller.
Vi hjälper till med upprättande av bygglovshandlingar (dvs. kompletta ritningar på carporten samt hjälp med att rita in den på situationsplanen om så önskas), för detta debiterar vi f n 3500:- inkl. moms. Vid slutfakturering reduceras summan med motsvarande belopp. Detta innebär att du till sist inte betalar något för detta. Köper du en carport från oss så ingår alltså denna kostnad.
Detta gäller ej för friggebod

Vilken grund ska jag ha?
Det bästa är att göra en betongplatta. Det är det dyraste alternativet, men man får utan tvekan det bästa resultatet. Man kan även välja plintgrund och antingen grusa, asfaltera eller lägga betongsten. Du kan även göra en blandning av de båda och bara gjuta en platta i förrådet och ha plintar i carporten.
Observera att grundmåttet inte är detsamma som byggnadens yttermått. Vi sänder exakta mått i samband med att vi skickar ett leveransavtal till dig.


Till friggebodar/ hus räcker det med lecablock till grunden.

Kan jag få råspont till taket?
Ja, hör av dig för en personlig offert. Råspont ingår i alla garage / friggebodar / hus.

När kan jag börja med grunden?
Grundplattans mått ska vara lite mindre än garagebyggnaden. Exakta mått och beskrivningar erhålls vid beställningen. Bygglovet måste vara klart innan.

Vad gäller ang reklamationer?
Reklamationer ska vara oss tillhanda senast 10 dagar efter leverans för att carporten.se ska kunna hävda detta gentemot våra leverantörer. Därför är det viktigt att ni går igenom leveransen så fort den har kommit.

Behöver man ordna med avlastning av carporten själv?
Nej, carporten.se levererar med stor lastbil med kran. Du behöver inte ens vara hemma, förutsatt att du har satt upp en skylt där du vill ha den avlastad.

Går det att få någon annan färg på pannorna?
Ja, det går att ordna. Carporten.se kan leverera alla färger som Benders eller Jönåker har i sitt sortiment mot ett tilläg på ca 15% på vad pannorna kostar. Vill du inte ha Benders eller Jönåker pannor så kan vi ta bort våra pannor mot ett prisavdrag.

Går era carportar att bygga om till garage?
Ja, det går. Kontakta carporten.se för mer information.

Hur kommer carporten?
Carporten levereras med stor lastbil med kran. Dvs ni behöver INTE ordna med avlastning. Detta innebär också att ni inte behöver vara hemma när den kommer förutsatt att ni har satt upp en skylt där ni vill ha carporten avlastad.

Vilket mått ska plintarna ha?
Carporten.se rekommenderar att ha 70 cm höga plintar till de enkla modellerna samt 90 cm till de dubbla modellerna. Sedan finns det lite olika varianter på själva infästningen för pelaren, U eller L där vi anser att U är att föredra. Men sen är det väldigt tomt specifikt. Har du ex berg så går det inte med plintar.

 

Kan man täcka carporten med en pressening när den har levererats?

Om det är en standard carport / garage du har köpt så har den tryckt virke som panel. Allt tryckt virke måste få syre då det inte är torrt efter tryckningen. Då kan man endast täcka ovansidan på paketen, inte sidorna. Skulle man ändå ha gjort detta så uppstår det ett vitt skum på träet, detta går att borsta bort.

Om du har valt otryckt panel så måste du täcka carporten / garaget efter leveransen.

Vilken färg är det på plasttaket?

Till carportar med platta tak är det vi levererar lite ljusblåtonat. Men det finns även glasklar och opal (vit) Till Aluminiumcarportarna är det genomskinligt kanalplasttak. Till carportar med ovalt tak är taket vitt.

Vilka regler gäller för friggebodar?
Det är nu tillåtet att utan bygglov uppföra fristående komplementbyggnader, så kallade friggebodar, om den sammanlagda byggnadsarean inte är större än 15 kvadratmeter. Det finns inte längre någon begränsning beträffande antalet bodar. Taknockshöjden får inte överstiga 3 meter. Boden får inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter om inte de grannar som berörs medger det. Kraven i BVL, lagen om byggnadsverk, och i 2 och 3 kapitlen PBL gäller alltid.

Vilka regler gäller ROT-avdrag?
Det innebär att den som vill genomföra reparationer, om- eller tillbyggnader och/eller underhåll av ett småhus eller en bostadsrätt får en skattereduktion med 30 procent av underlaget, dock med max 50 000 kronor per år och individ.

Vilken typ av dörr ingår till era carportar?
Som standard är våra carportar tänkta att stå på plintar. Då kan man endast ha en enklare skjulsdörr monterad. Den ingår i våra priser. Vill man ha en isolerad förrådsdörr så krävs att man har en gjuten platta på mark eller ett trägolv inne i förrådet. Carporten.se kan leverera ett stort urval av dörrar. Hör av er för en prisuppgift.

En konkurrent säger att de är ensamma med garanti, stämmer det?

De skriver på sin hemsida att "Vi är även ensamma i Sverige om att lämna skriftlig garanti på att den färdiga byggnaden uppfyller kraven enligt svensk bygglagstiftning. Detta är mycket viktigt för dig som kund."

Detta tillsammans med att de säger sig ha det billigaste garaget i Sverige stämmer inte. Detta är falsk marknadsföring från deras sida. Carporten.se lämnar exakt samma garanti plus att vi har billigare priser! Jämför själv!